BeReal

Wat is BeReal?

Home BeReal Wat is BeReal?

Wat is BeReal? Hoe werkt BeReal? Wat kun je allemaal doen met dit nieuwe social media platform? Allemaal vragen die we hier beantwoorden!

De aantrekkingskracht van de BeReal app

Meer dan 18 jaar na de lancering van Facebook in 2004 is BeReal de nieuwe hit onder jongeren. Deze app probeert om de dogma’s te doorbreken die zijn ontstaan in twee decennia social media. De oprichters van BeReal hebben herkend dat op de populaire platforms van de laatste jaren – zoals Instagram, TikTok en Facebook – altijd alleen de mooiste momenten van mensen hun leven te zien zijn. Dat leidt tot een boel vergane scroll tijd en daarnaast voelen veel gebruikers zich onzeker omdat ze bang zijn dat ze niet opwegen tegen de hoge standaard van de wereld om hun heen. BeReal doet zijn naam eer aan door gebruikers aan te moedigen om alleen echte momentopnames van hun leven te delen.

Wat is BeReal?

BeReal is een social media platform dat probeert een realistisch beeld te geven van de werkelijkheid waarin we leven. Dat doen ze door hun gebruikers elke dag op een random moment een berichtje te sturen dat ze een foto moeten nemen zichzelf. Zo gauw dit bericht wordt geopend heb je twee minuten om de foto te nemen. Dat betekent dat je geen tijd hebt om je om te kleden, je make-up in orde te maken of de beste pose te selecteren. Op het moment dat je de foto neemt wordt zowel vanuit de voor- als de achterkant van je camera een beeld gemaakt waardoor zowel jijzelf als je omgeving te zien is.

wat is bereal

Geen filters

Apps zoals TikTok zijn bekend om de tot in de puntjes bewerkte foto’s die er worden gedeeld. Daarmee wordt een enorm onrealistisch beeld geschapen. Aan de populariteit van deze app valt te zien dat er een behoefte is aan deze sprookjesachtige wereld. BeReal is echter op het moment de snelste stijger in de wereld van de social media apps. Daar mag je juist helemaal geen filters toepassen op je foto’s. De beelden die er getoond worden zijn daardoor realistisch, alledaags, vaak een beetje saai. Zoals het leven van de meeste mensen nou eenmaal is.

Eerste reacties op BeReal

Vooral gebruikers van het platform proberen andere mensen over te halen om ook BeReal te installeren en te gebruiken. Sommige gebruikers zijn daar in tegen ook wat sceptisch omdat ze twijfelen over wanneer op de dag ze een foto moeten maken.

Hoe werkt BeReal

De foto’s van BeReal gebruikers worden gedeeld met hun vrienden. Zo gauw je een foto hebt gepost kun je ook de foto’s van de dag van je vrienden zien. Daar staat altijd bij vermeld waar de foto genomen is en hoe laat. Na 24 uur worden alle foto’s gewist waardoor je niet oneindig kunt blijven scrollen. Als het niet lukt om binnen twee minuten een foto te maken dan kun je alsnog een foto uploaden, maar daar staat dan wel bij vermeld dat je er te lang over hebt gedaan. Je kunt ervoor kiezen om foto’s publiek te maken, dan kan iedereen ze zien.

Hoe vaak moet je een BeReal foto maken?

BeReal geeft eenmaal per dag een melding dat je een foto moet maken. Je hebt dan 2 minuten de tijd om die foto te maken. Als je dat niet lukt, zul je weer moeten wachten tot de volgende dag. Het is niet mogelijk om zelf een moment te kiezen om de foto te maken.

Welke tijd vraag BeReal om een foto

Niemand weet hoe laat de melding van BeReal komt om een foto te plaatsen. Er is geen algoritme wat dit kan voorspellen, omdat het helemaal random gebeurd. Een persoon of website die aangeeft dat ze de tijd van tevoren weten of kunnen voorspellen, praat onzin.

Privacy kan een issue zijn

Net als op andere social media kan ook op BeReal de privacy van de gebruikers – en vooral de andere mensen in de omgeving – niet gegarandeerd worden. Je kunt vrienden worden met onbekenden waardoor zij je foto’s kunnen zien. Ook moet je goed opletten dat er geen ongewenste dingen op de foto’s terecht komen zoals mensen die dit niet willen en zaken die in je omgeving rondslingeren. Je kunt een foto – of een vriend – wel altijd verwijderen als je er niet tevreden mee bent.

BeReal downloaden

BeReal is gemakkelijk te downloaden via de Playstore en een aantal andere app stores. Het is sinds juni 2022 de tweede meest gedownloade app die verkrijgbaar is via Google Play. Om de app te installeren moet je je leeftijd opgeven want BeReal is niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar. Daarnaast vraagt het programma ook naar je naam en telefoonnummer. Dat laatste wordt gebruikt om te verifiëren dat je een echte persoon bent. Zo gauw je registratie compleet is, word je gevraagd om je eerste foto te maken en daarna kun je direct de foto’s van je vrienden gaan bekijken.

BeReal downloaden appstore
bereal downloaden play store

BeReal verwijderen

Als gebruiker van BeReal kun je elke dag foto’s, reacties, vrienden of andere acties verwijderen. Daarnaast spoort het platform de gebruikers ook aan om ongewenste content te melden. Als er dus iets voorbij komt dat misschien niet voor alle ogen zichtbaar hoort te zijn dan kun je actie ondernemen. Wanneer je helemaal van je account af wilt, kun je deze simpelweg verwijderen door naar Profile > Settings > Contact us > Delete my account te gaan. Daarna worden al je data binnen 15 dagen permanent verwijderd. Als je op zoek bent naar een oprechte manier om dagelijks met je vrienden in contact te blijven dan is BeReal zeker het proberen waard.

Nu weet wat is BeReal, hoe BeReal werkt en hoe je de app kunt installeren of verwijderen.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere BeReal artikelen