Diversen

Hoe je een mode startup begint

Home Diversen Hoe je een mode startup begint

Net als andere creatieve velden is mode vaak een carrière, passie, creativiteit maar ook onzekerheid. Wanneer mensen aan werken in de mode denken, denken ze voornamelijk aan de glamoureuze modewereld van modellen en ontwerpen. Maar als je een kledingmerk wilt beginnen dan is dat niet zomaar even iets kleins. Je zult waarschijnlijk een paar jaar moeite hebben het van de grond te krijgen en er is veel dat je zult moeten leren naast alleen het ontwerpen van de kleding zelf. Zo komt bij een succesvol kledingmerk ook marketing, sales, bedrijfsvoering etc. kijken. In dit artikel bespreken we een aantal tips om succesvol een mode startup te beginnen.

Zoek een mentor

Het is ontzettend moeilijk om alles zelf uit te vogelen. Als je modeontwerper wilt worden heb je waarschijnlijk een fantastische visie van je kleding maar je er heel veel baat bij hebben om bij iemand in de leer te gaan die al succes heeft gehad in de modewereld. Een van de belangrijkste manieren waarop je iemand kunt ontmoeten die je zal helpen in de modewereld is door als intern te gaan werken ergens. Door bij dergelijke bedrijven te werken kun je waarschijnlijk zeer gemakkelijk nieuwe mensen ontmoeten. Op deze manier leer je naast de creatieve kant ook de bedrijfskant kennen van de mode-industrie. 

Begin vroeg met marketing en sales

We leven in een tijdperk waar iedereen heel gemakkelijk met zijn eigen marketing kan beginnen. We hebben namelijk toegang tot grote sociale mediakanalen waar we onze eigen pagina kunnen beginnen en daar ons werk kunnen promoten. Dit is een fantastische manier om een publiek en potentiële klanten te vinden voor onze creaties. Maar je zult ook actief een structuur moeten creëren waarmee je kunt gaan verkopen. Je kunt je publiek bijvoorbeeld vragen of ze in nieuwe kleding geïnteresseerd zijn en gesprekken met ze aanknopen over de bericht applicaties die veel van deze sociale media platformen hebben.

Wees flamboyant en zorg voor aandacht

Aangezien er veel competitie is de modewereld is het een ontzettend goed idee om op te vallen. Je kunt dit natuurlijk doen in de stijl van je kleding ontwerpen maar ook door persoonlijk een opvallende levensstijl te hebben. Een voorbeeld hiervan is het merk my brand dat door twee Nederlandse broers is opgericht. Voor deze broers was het gehele merk een grap om andere modemerken belachelijk te maken met grote prints. Maar het was een groot succes. Op deze manier kun je voet aan de grond krijgen en snel aandacht voor je merk creëren.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere Diversen artikelen