Als je geen zin meer hebt om veel tijd op Facebook door te brengen of je wil om een andere reden tijdelijk of voorgoed niets meer doen op dit platform is het slim om je account te beëindigen. Maar hoe doe je dat eigenlijk?

Hieronder lees je wat het verschil is tussen deactiveren en verwijderen en hoe je dat moet doen.

Je Facebook account deactiveren of verwijderen?

Er zijn twee manieren om je aanwezigheid op Facebook te beëindigen. Je kunt je account deactiveren of volledig verwijderen. Bij de eerste optie kun je je account opnieuw activeren, terwijl het laatste de permanente optie is: er is geen weg meer terug.


Het deactiveren van je account is handig als je een tijdje een break wil van Facebook met de mogelijkheid om weer terug te komen zonder een heel nieuw account aan te hoeven maken.

Lees ook: hoe werkt Facebook

Aandachtspunten bij het deactiveren van je Facebook account

Als jouw account is gedeactiveerd kan niemand je profiel zien, maar het kan zijn dat jouw naam nog steeds wordt weergegeven op de lijsten van je vrienden. Bovendien kun je Facebook Messenger nog steeds gebruiken wanneer je account is gedeactiveerd. Zo kun je toch nog een beetje verbonden blijven.

Voorgoed je Facebook account verwijderen

Het verwijderen van je account is definitief. Als je deze optie kiest, kun je je account niet opnieuw activeren. Al je berichten, foto’s, video’s en alles wat nog meer aan je account is gekoppeld wordt voor altijd gewist.


Facebook wacht 30 dagen met het definitief verwijderen van je account nadat je het verzoek hebt gedaan. Als je binnen deze periode weer inlogt op je account kun je het verwijderen annuleren. Na 30 dagen worden het account en alle gegevens in het account definitief verwijderd.

Aandachtspunten bij het definitief verwijderen van je Facebook account

Op het moment dat je hebt gekozen om je account te verwijderen kun je geen toegang meer krijgen tot uw Facebook-account. Maar sommige informatie, zoals berichten die je naar vrienden hebt gestuurd en kopieën van deze berichten in hun inbox, zijn nog steeds zichtbaar voor hen nadat jouw account is verwijderd. Het kan tot 90 dagen duren voordat uw gegevens die zijn opgeslagen in back-up systemen, zijn verwijderd.

Waar je aan moet denken voordat je Facebook verwijdert

Voordat je jouw Facebook-account verwijdert, moet je nadenken over wat je zou kunnen verliezen. Heb je bijvoorbeeld foto’s die alleen op Facebook staan? En heb andere social media accounts zoals Instagram of Pinterest die gekoppeld zijn aan je Facebook inloggegevens om toegang te krijgen? Als je niet zeker weet hoe verstrengeld jouw Facebook account is met de rest van de digitale wereld, is het misschien een beter idee om het account eerst te de-activeren voordat je het definitief afsluit.

Maak in ieder geval een back-up van alle gegevens die je op Facebook hebt opgeslagen zoals je foto’s, chat geschiedenis en vriendenlijsten. Je krijgt de mogelijkheid om te kiezen welke gegevens je wilt downloaden zodra je het proces start.

Vond je dit handige informatie? Deel deze pagina via social media:


Heb jij nog meer tips voor andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments 👇

Wat je misschien ook interessant vind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang updates* over nieuwe opties op social media platformen

*maximaal 1 keer per maand

Je gaat akkoord met onze Privacy Policy.