Je hebt waarschijnlijk de naam ‘Facebook’ wel eens gehoord, en misschien weet je ook dat het een ‘sociaal netwerk’ genoemd wordt. Maar wat betekent het allemaal? Wat is Facebook en wat doe je er eigenlijk mee?
Wat is Facebook?
Facebook is een online platform waar gebruikers in contact kunnen komen met vrienden, familie en collega’s. Met deze Facebook contacten kunnen de gebruikers afbeeldingen, muziek, video’s en artikelen delen, evenals hun eigen gedachten en meningen. Facebook is momenteel de grootste ‘sociale netwerksite’. Bij de laatste check na het 2e kwartaal van 2020 had Facebook meer dan 2,7 biljoen actieve gebruikers per maand.
Opgericht in een studentenkamer
Facebook werd opgericht in 2004, vanuit een studentenkamer op de campus van Harvard door Mark Zuckerberg en Edward Saverin. Het idee was om een online smoelenboek te maken met aanvullende informatie over de personen. Een populaire feature was dat je kon zien of de betreffende persoon single was of niet. Toen in 2006 Facebook toegankelijk werd voor iedereen die 13 jaar of ouder was drukte het al snel MySpace van zijn plaats als populairste sociale netwerk ter wereld.
Hoe werkt Facebook?
Als je begint met Facebook maak je eerst een profiel aan waar je informatie over zichzelf vermeld, bijvoorbeeld waar je werkt of studeert, je leeftijd en andere persoonlijke details. Als je een profiel hebt aangemaakt kun je “vriendschapsverzoeken” sturen naar andere mensen die je wel of niet kent. Als het vriendschapsverzoek is geaccepteerd, zijn de twee profielen verbonden. Je kunt op Facebook privé chatten met andere vrienden die online zijn. Je kunt ook berichten plaatsen op je tijdlijn. Alle mensen met wie jij verbonden bent kunnen dan zien wat er op jouw tijdlijn staat.
Lees ook: hoe werkt Facebook
Waarom is Facebook zo populair?
Voor jongeren die zijn opgegroeid met technologie, was Facebook ooit het meest populaire platform. Dat kwam omdat ze daar hun eigen, ongeremde mening konden laten horen en dat delen met gelijkgestemden. Sommigen hadden het gevoel dat ze zich op Facebook makkelijker konden uiten dan in de echte wereld, omdat ze het gevoel hadden dat de virtuele wereld veiliger is. Facebook speelt ook een enorm belangrijke rol de communicatie. Het wordt door jonge mensen zelfs vaker gebruikt om te communiceren dan een telefoongesprek of email.
Waar kun je Facebook voor gebruiken?
De belangrijkste reden om Facebook te gebruiken is om in contact te blijven met verre familie en vrienden. Beschouw Facebook maar als een persoonlijke nieuwssite waar alleen verhalen worden geschreven over mensen die je kent. Het is een geweldige manier om het dagelijkse leven van vrienden en familie te zien die je niet elke dag kunt zien. En het is een ideale plek om gelijkgestemden te vinden.
Facebook biedt ook mogelijkheden voor marketingdoeleinden aan bedrijven. Het platform geeft merken de mogelijkheid om met hun doelgroep in gesprek te raken en te ontdekken wat hun interesses zijn.
Het kan even duren voordat je aan Facebook gewend bent. Maar als je het goed gebruikt kan Facebook je dag een beetje mooier maken.