Instagram

Foto van fotograaf embedden? Toestemming is nodig aldus Instagram

Home Instagram Foto van fotograaf embedden? Toestemming is nodig aldus Instagram

Een woordvoerder van Instagram laat weten dat met het embedden van een foto niet automatisch aan het auteursrecht wordt voldaan. Websites die foto’s embedden hebben toestemming nodig van de oorspronkelijke maker alsdus de woordvoerder van Instagram.

Instagram komt met deze berichtgeving nadat een tweetal fotografen naar de rechten waren gestapt. Zij hadden een zaak aangespannen tegen twee mediabedrijven die foto’s van hen plaatsen op hun website. De mediabedrijven worden aangeklaagd voor inbreuk op het auteursrecht. De fotografen hadden geen toestemming gegeven voor het embedden van de foto. Volgens de mediabedrijven staat in de servicewoorwaarden van Instagram dat dit wel mag. Echter, de rechter oordeelde dat op basis van de servicevoorwaarden de aanklacht niet mag worden afgewezen.

Eerder een andere uitspraak

Bij een eerdere uitspraak van de rechter bij een soortgelijk geval, was het het oordeel van de rechter nog anders. Toen oordeelde de rechter dat de foto’s wel op de website mochten staan, omdat Instagram foto’s in sublicentie kan geven aan websites die de foto’s embbddenen.

Toestemming nodig voor embedden aldus Instagram

Instagram maakt nu dus duidelijk wat het beleid is. Het “vereist dat derden de benodigde rechten toegewezen krijgen door de rechthebbenden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Dit houdt onder meer in dat ze een licentie nodig hebben om inhoud te delen.” Instagram gaat kijken hoe fotografen beter beschermd kunnen worden tegen het embedden van foto’s.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Laatst bijgewerkt:

Andere Instagram artikelen