Een woordvoerder van Instagram laat weten dat met het embedden van een foto niet automatisch aan het auteursrecht wordt voldaan. Websites die foto’s embedden hebben toestemming nodig van de oorspronkelijke maker alsdus de woordvoerder van Instagram.

Instagram komt met deze berichtgeving nadat een tweetal fotografen naar de rechten waren gestapt. Zij hadden een zaak aangespannen tegen twee mediabedrijven die foto’s van hen plaatsen op hun website. De mediabedrijven worden aangeklaagd voor inbreuk op het auteursrecht. De fotografen hadden geen toestemming gegeven voor het embedden van de foto. Volgens de mediabedrijven staat in de servicewoorwaarden van Instagram dat dit wel mag. Echter, de rechter oordeelde dat op basis van de servicevoorwaarden de aanklacht niet mag worden afgewezen.

Eerder een andere uitspraak

Bij een eerdere uitspraak van de rechter bij een soortgelijk geval, was het het oordeel van de rechter nog anders. Toen oordeelde de rechter dat de foto’s wel op de website mochten staan, omdat Instagram foto’s in sublicentie kan geven aan websites die de foto’s embbddenen.

Toestemming nodig voor embedden aldus Instagram

Instagram maakt nu dus duidelijk wat het beleid is. Het “vereist dat derden de benodigde rechten toegewezen krijgen door de rechthebbenden”, aldus een woordvoerder van het bedrijf. “Dit houdt onder meer in dat ze een licentie nodig hebben om inhoud te delen.” Instagram gaat kijken hoe fotografen beter beschermd kunnen worden tegen het embedden van foto’s.

Vond je dit handige informatie? Deel deze pagina via social media:

Heb jij nog meer tips voor andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments 👇

Wat je misschien ook interessant vind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang updates* over nieuwe opties op social media platformen

*maximaal 1 keer per maand

Je gaat akkoord met onze Privacy Policy.