Instagram

Instagram stories uitleg

Home Instagram Instagram stories uitleg

Instagram stories. Wat is het? Wat kun je ermee? Hoe werkt Instagram stories? Hoe maak je een Instagram storie? Hoe kun je een Instagram storie bewerken?

In dit artikel gaan we je alles uitleggen over Instagram stories. Lees onze Instagrams storie uitleg.

Instagram stories uitleg

Spring snel naar het jouw vraag of het onderwerp waar je meer over wilt weten. Wij leggen je uit hoe Instagram stories werken.

Wat is Instagram storie?

Een Instagrams storie is een funtie binnen Instagram. Met deze functie kun je stories (verhalen) delen. Daarom worden Instagram stories ook wel verhalen genoemd of Instagram story wordt ook nog wel eens gebruikt. Door middel van een Instagram kun je één of meerdere foto’s/video’s delen in een verhaal. Deze foto’s en video’s zijn dan 24 uur zichtbaar voor je volgers of voor iedereen, mits je account openbaar is.

Instagram storie bekijken

Je kunt Instagram stories op twee manieren bekijken:

 1. De makkelijkste manier om een storie te bekijken is door naar home (het huisje) te navigeren. Stories van de mensen die je volgt, komen dan automatisch boveaan te staan. Je herkent de stories aan de roze rand om de profielfoto. Wanneer je een storie hebt bekeken, zal de roze rand weg zijn.
 2. Het bekijken van een Instagram storie kan ook door naar iemands profiel te gaan en door op de profielfoto te klikken. Er moet dan wel een roze randje om de profielfoto heen staan, wat betekent dat diegene een storie heeft gemaakt. Deze manier wordt vaak gebruikt als je iemand niet volgt, maar wel de storie wilt bekijken. Voorwaarde is wel dat het profiel openbaar is.

Instagram storie plaatsen

Wil je zelf een Instagram storie plaatsen? Wij leggen je hieronder uit hoe je een Instagram storie maakt.

 1. Zorg dat je bent ingelogd.
 2. Klik vervolgens op je profielfoto links boven in (je ziet hier een blauw plusje staan)
 3. Maak een foto of video
 4. Je kunt je foto of video nog aanpassen door een filter in te stellen, tekst toe te voegen, een GIF te plaatsen, et cetera.
 5. Vervolgens kun je de storie verzenden
 6. Zet de storie in je verhaal of verzend deze naar je vrienden
 7. De storie is nu 24 uur zichtbaar

Instagram storie opslaan

Kun je een Instagram storie opslaan? Ja, dat kan! Dit doe je door naar je gemaakte storie te gaan en op de drie puntjes onderin te klikken. Je kunt hier vervolgens ervoor kiezen om je storie op te slaan.

Wil je een Instagram storie van iemand anders opslaan? De makkelijkste manier is om een screenshot te maken van de storie. Instagram heeft hier zelf helaas geen funtie voor.

Instagram storie blijft uploaden

Blijft je Instagram storie uploaden? Je leest hier een aantal oorzaken waardoor dit mogelijk komt en wat je er aan kunt doen.

Probleem met je internetverbinding
Veelal ligt het aan een probleem met je internet. Check daarom je internetverbinding. Heb je nog wel internet en hoeveel streepjes bereik heb je via 4G of 5G? Zorg ervoor dat je internet werkt. Test dit desnoods door in je browser een website te bezoeken.

Instagram is vastgelopen
Helaas, dit wil ook nog wel eens gebeuren. Instagram is simpelweg vast gelopen en daardoor blijft je storie maar uploaden. Sluit Instagram helemaal af door een hard reset van de app of start je telefoon opnieuw op.

Onvoldoende ruimte
Het wil ook nog wel eens voorkomen dat je onvoldoende schijfruimte op je telefoon hebt en dat daardoor je Instagram storie alsmaar blijft uploaden. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt op je telefoon en upload de storie opnieuw.

Instagram storie uploaden is mislukt

Is het uploaden van je Instagram storie mislukt? Hieronder lees je waarom dit mogelijk is gebeurd.

Probleem met je internet
Het kan liggen aan je internet. Check daarom je internetverbinding. Heb je nog wel internet en hoeveel streepjes bereik heb je via 4G of 5G? Zorg dat je internet hebt en probeer het opnieuw.

Instagram is vastgelopen
Door het vastlopen van Instagram kan het zijn dat je upload is mislukt. Sluit Instagram af en probeer het opnieuw.

Check je opslagruimte
Heb je voldoende ruimte op je telefoon? Zeker video’s nemen flink wat ruimte in. Zorg dat je voldoende ruimte hebt en probeer het opnieuw.

Instagram storie niet zichtbaar

Is jouw Instagram storie niet zichtbaar? Controleer of jouw Instagram storie wel goed geüpload is. Mogelijk is deze nog aan het uploaden en is de upload vastgelopen waardoor je Instagram storie niet zichtbaar is. Je kunt proberen om de Instagram app af te sluiten en jouw verhaal opnieuw te plaatsen als je Instagram storie niet zichtbaar is.

Is dit nog niet de oplossing? Hierboven staan enkele problemen beschreven waarom je storie mogelijk niet zichtbaar is.

Meerdere foto’s toevoegen aan een storie

Wil je meerdere foto’s toevoegen aan je Instagram storie? Volg dan de onderstaande stappen:

 1. Klik op je profielfoto met het plusteken
 2. Je camera komt tevoorschijn
 3. Maak een foto
 4. Upload de foto en de foto wordt toegevoegd aan je storie.

Veelgestelde vragen over Instagram stories:

Hoe lang is een Instagram storie zichtbaar?

Een Instagram storie is 24 uur zichtbaar, tenzij deze eerder wordt verwijderd door de gebruiker.

Instagram verhaal bewerken na plaatsen?

Is het mogelijk om mijn Instagram verhaal te bewerken na het plaatsen? Helaas, het is niet mogelijk. Je kunt jouw Instagram verhaal dan alleen verwijderen en opnieuw posten. Het is niet mogelijk om jouw Instagram verhaal te bewerken nadat deze is geplaatst.

Instagram storie bekijken

Wil je een Instagram storie bekijken? Dat is super eenvoudig. Om een Instagram storie te bekijken volg je de onderstaande stappen:

 • Open de Instagram app
 • Klik op het home-icoontje
 • Bovenaan dit scherm zie je stories staan (foto’s van je de accounts die je volgt met een roze gekleurde cirkel eromheen
 • Tik op de storie die je wilt bekijken

Zo eenvoudig is het om een Instagram storie te bekijken!

Kan ik een Instagram storie nog bewerken nadat ik deze heb geupload?

Helaas, een Instagram storie die je hebt geplaatst kun je niet meer bewerken. Wel kun je de storie verwijderen en een nieuwe plaatsen.

Wat zijn de afmetingen van een Instagram storie?

Instagram stories hebben aangepaste afmetingen:

 • afmeting Instagram story (medium)  540 px bij 810 px
 • afmeting Instagram story (klein)  540 px bij 960 px

Hoeveel seconden duurt een Instagram storie?

Vroeger waren stories 15 seconden lang. Tegenwoordig is het mogelijk om een langere video te delen in je Instagram storie. Je kunt net zo lang filmen als je wilt. Wel zal Instagram de storie “opknippen”. Je ziet een balkje bovenin je storie uit hoeveel delen de storie bestaat.
Tijdens het opnemen zal je een tweede kleine thumbnail zien verschijnen, hiermee wordt aangegeven dat je een tweede storie aan het opnemen bent.

Instagram storie bewerken?

Wil je een Instagram storie bewerken? Dat kan door middel van verschillende apps. Je kunt een Instagram storie bewerken met bijvoorbeeld Designlab of Inshot. Hiermee kun je allerlei effecten toevoegen, een filter over je foto zetten of zelfs je foto voor je Instagrams storie bewerken. Hiermee kun je jouw foto voor je storie een stuk mooier maken dan als je hem direct zou plaatsen. Het is zeker aan te raden om je Instagram storie op voorhand te bewerken zodat je een perfecte storie kunt maken!

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere Instagram artikelen