We doen het vast allemaal wel eens: even een plaatje van Instagram downloaden. Of we plaatsen een plaatje dat van een ander is en slinger hem op onze Insta storie.
Mag je Instagram foto’s downloaden?
Er wordt veel beeldmateriaal geleend van elkaar. Maar hoe zit dat juridisch eigenlijk? Mag je zomaar Instagram foto’s opslaan, downloaden? Nee. Je hebt auteursrecht nodig om content te plaatsen. Dit vermeldt Instagram ook in de voorwaarden.
Mag je Instagram foto’s opslaan?
Nee, dat mag alleen als je toestemming hebt of als de foto’s vrij zijn om te gebruiken. Het opslaan van foto’s van Instagram kan op verschillende manieren, maar het opslaan van deze foto’s is wel aan regels gebonden. Ook hiervoor verwijzen we weer naar de voorwaarden van Instagram waarin staat dat je auteursrecht moet hebben om foto’s te mogen gebruiken.
Mag je Instagram foto’s gebruiken?
Dat ligt eraan. Je mag niet zomaar een foto van een ander gebruiken. Hiervoor heb je auteursrecht nodig. Je mag dus niet zomaar een foto van Instagram downloaden en de posten op je eigen account. Vraag altijd om toestemming of koop de rechten op. Is de foto van jezelf? Dan mag je die natuurlijk gebruiken voor Instagram.
Beter: Instagram archieffunctie gebruiken
Instagram heeft zelf een speciale archieffunctie in het leven geroepen. Hiermee kun je heel eenvoudig foto’s archiveren. Ideaal als je een foto later nog eens weer wilt bekijken.
Of Embedfunctie gebruiken
Wil je graag een post van delen van een ander op jouw website? Dan is daarvoor de speciale embedfunctie in het leven geroepen. Deze functie gebruik je terug als je bijvoorbeeld een Youtube filmpje insluit op je website. De embed functie van Instagram werkt op exact dezelfde manier.