Instagram

Meta’s kondigt Twitter concurrent aan: Threads

Home Instagram Meta’s kondigt Twitter concurrent aan: Threads

Na een turbulent weekend waarin Twitter-gebruikers hun activiteiten zagen verminderen, stapt Meta, het bedrijf achter sociale media giganten als Facebook, Instagram en WhatsApp, zelfbewust in de spotlight. Meta introduceert Threads, een nieuwe concurrent die de strijd aangaat met Twitter en diens CEO Elon Musk.

Threads, die in de nachtelijke uren officieel ten tonele verscheen, is een spin-off van Instagram. Gebruikers kunnen met hun Instagram-account inloggen, waardoor ze hun bestaande netwerk direct naar dit nieuwe platform kunnen overzetten, een duidelijke meerwaarde ten opzichte van andere alternatieven waarbij een geheel nieuw netwerk moet worden opgebouwd.

Snelgroeiende Populariteit

Met een basis van meer dan twee miljard maandelijks actieve Instagram-gebruikers, is Threads snel van start gegaan. CEO Mark Zuckerberg rapporteert dat er in de eerste zeven uur al 10 miljoen accounts op Threads zijn gecreëerd. Bekende figuren zoals chef-kok Gordon Ramsey en de Braziliaanse zangeres Anitta zijn al actief, evenals gerenommeerde nieuwsmedia zoals The Economist en The New York Times.

Wetgevingsperikelen

Interessant is dat de app momenteel niet beschikbaar is in de Europese Unie vanwege de nieuwe Wet op Digitale Markten. Deze wetgeving is bedoeld om de machtspositie van grote techbedrijven zoals Meta te beperken. Meta heeft aangegeven dat deze regelgeving te veel onzekerheden met zich meebrengt.

Met name de bepaling die Meta beperkt in het overdragen van gebruikersdata van Instagram naar Threads zorgt voor complicaties. Hoewel deze overdracht cruciaal is voor Meta’s strategie, is het onder deze nieuwe regels niet zonder meer toegestaan.

Adam Mosseri, de CEO van Instagram, omschreef in een interview met The Verge het lanceren van een nieuw platform als een “riskante onderneming”, waarbij het risico van falen vaak groter is dan de kans op succes.

Concurrentie op de Horizon

Twitter, dat voornamelijk journalisten, politici, opinieleiders en wetenschappers aantrekt, heeft sinds de overname door Musk aanzienlijke aandacht gekregen. Alternatieve platforms zoals Mastodon hebben geprobeerd om een belangrijke rol te spelen, maar hebben tot op heden de verwachtingen niet kunnen waarmaken.

Een ander genoemd alternatief, Bluesky, heeft te maken met capaciteitsproblemen vanwege de verhoogde activiteit, met name tijdens de recente beperkingen op Twitter.

Verleden en Toekomst van Meta

Met dit alles in acht genomen, lijkt Threads momenteel de grootste uitdager van Twitter. Het is echter belangrijk om te onthouden dat Threads uit de koker van Mark Zuckerberg’s Meta komt, een bedrijf dat in het verleden met privacykwesties heeft geworsteld. Hoewel er bij de lancering nog geen advertenties in de app te zien zijn, ligt dit verdien model zeer voor de hand. Dit is immers bij alle apps van Meta het geval.

De Inkomstenbron van de Toekomst

Hoewel er bij de lancering nog geen advertenties in de app te zien zijn, ligt dit verdienmodel voor de hand, mocht Threads succesvol blijken. Meta’s ervaringen met privacyproblemen zullen echter een belangrijk aspect zijn om in de gaten te houden, aangezien het publiek zich steeds meer bewust wordt van het belang van digitale privacy.

Een Mogelijke Confrontatie tussen de Tech-Giganten

Naast de digitale confrontatie tussen Twitter en Meta, hangt er mogelijk ook een fysieke confrontatie in de lucht tussen Musk en Zuckerberg. Dit dankzij de uitdaging van Musk naar aanleiding van Meta’s nieuwe app. Hoewel het onzeker blijft of dit daadwerkelijk tot een confrontatie zal leiden, zijn er volgens The New York Times al serieuze voorbereidingen aan de gang.

Conclusie

Terwijl de digitale wereld nog steeds in beweging is, markeert de lancering van Threads een nieuwe fase in de evolutie van sociale media. De vraag blijft echter of Threads de capaciteit en het uithoudingsvermogen heeft om te concurreren met gevestigde platforms zoals Twitter. Hoewel de initiële tekenen positief zijn, zal de toekomst uiteindelijk bepalen hoe succesvol Threads zal zijn in deze snel veranderende arena.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere Instagram artikelen