Google heeft de Youtube app voor Android TV een update gegeven waarmee beperkte ondersteuning voor het afspelen van 8k video’s is toegevoegd. Naast deze update (2.12.08) moet het device ook Android 10, hardwarematige decodering en de AV1 videocodec ondersteunen.

Geen full supported tv’s op de markt

Op het moment van schrijven zijn er nog geen TV’s op de markt die aan al deze specificaties voldoen. Zo zijn er wel wat tv’s die aan de hardwarematige codering en de AV1 videocodec voldoen, maar dan ontbreekt de juiste Android versie. Dit zie je bijvoorbeeld bij de Sony ZH8 en de ZH9 televisies.

4k TV is nog de standaard

Op dit moment wordt bij de grote retailers qua percentages het meest 4k televiesies verkocht. Voor 8k is nog te weinig content en de prijs is vele malen hoger dan voor een 4k variant. Zelfs veel media wordt nog in fullhd upload / gestreamt. Ook bij Coolblue staat 4k momenteel als aanbevolen bij het scherpte filter.

Qua 4k televiesie zenders is op dit moment allen NPO 1 beschikbaar. De verwachting is dat in 2021 meerdere grote zenders zullen volgen.

Klik hier voor het huidige overzicht van de 8k tv’s.

YouTube ondersteunt 8k streaming op Android TV

De verwachting is dan ook in de loop van 2021 meerdere TV’s op de markt zullen komen met deze specificaties.

 

 

Vond je dit handige informatie? Deel deze pagina via social media:

Heb jij nog meer tips voor andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments 👇

Wat je misschien ook interessant vind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang updates* over nieuwe opties op social media platformen

*maximaal 1 keer per maand

Je gaat akkoord met onze Privacy Policy.