China’s grootste korte-video- en sociale mediaplatforms geven gezamelijk aan dat ze gebruikers die veel aan voedselverspilling doen in hun video’s zullen gaan straffen en hard optreden tegen de zogenaamde “big stomach kings”. Ook de regering dringt aan om te letten op de voedselverspilling midden in de huidige pandemie. Ook in Nederland zijn er verschillende challenges geweest waarbij sprake van voedselverspilling zou kunnen zijn.

President Xi Jinping noemde voedselverspilling deze week “beschamend”, omdat China ook probeert een groeiende trend te beteugelen onder internetberoemdheden die de afgelopen jaren hordes fans hebben gewonnen door in korte tijd grote hoeveelheden voedsel te eten op video.

Het korte videoplatform Douyin, de Chinese versie van TikTok die eigendom is van ByteDance, zei dat gebruikers die zoeken naar zoekacties zoals “eating broadcast” of “big stomach kings” nu suggesties zouden krijgen om hen aan te sporen “reject waste and eat reasonably”.

“Met betrekking tot acties die voedsel verspillen, zal het platform, eenmaal ontdekt, op het eerste moment straffen opleggen in overeenstemming met de ernst van de overtredingen”, zei Douyin in een verklaring zonder te specificeren. “We roepen gebruikers op normaal met voedsel om te gaan.”

China zei in mei dat het een reactieplan zou opstellen om de voedselzekerheid in 2020 te waarborgen, omdat het zich zorgen maakte over de verstoringen van de toeleveringsketens van de landbouw door de wereldwijde pandemie.

Xi zei dinsdag in een toespraak van staatsmedia dat de hoeveelheid voedsel die in China werd verspild “schokkend” was en drong er bij het land op aan om een ​​gevoel van crisis over voedselzekerheid te behouden, wat veel lokale overheden ertoe aanzette om gerelateerde campagnes en restaurants te lanceren. om sancties op buffetverspilling te verhogen.

Met name livestreamers van ‘Big Mage King’ werden woensdag door een programma van de staatsomroep CCTV uitgeroepen als bemoedigende verspilling. De trend van beroemdheden, vaak met slanke figuren, die volgens lokale media al snel grote hoeveelheden voedsel aten, begon in Japan en Zuid-Korea.

Een ander kort videoplatform, Kuaishou, zei donderdag dat het alle live-uitzendingen zou sluiten of accounts zou verbieden als zou blijken dat gebruikers het eten van grote hoeveelheden promoten of het braken aanmoedigen om meer te eten.

China’s populaire Twitter-achtige Weibo-platform zei in een aparte verklaring dat het video’s met vergelijkbare inhoud zou beperken en spoorde eetbloggers aan om een ​​”correct” concept van consumptie te promoten.

“We roepen gebruikers op om niet te veel te eten tijdens het maken van video’s”, zei Kuaishou.

Vond je dit handige informatie? Deel deze pagina via social media:

Heb jij nog meer tips voor andere bezoekers? Laat ze hieronder achter in de comments 👇

Wat je misschien ook interessant vind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang updates* over nieuwe opties op social media platformen

*maximaal 1 keer per maand

Je gaat akkoord met onze Privacy Policy.