TikTok

TikTok privacy, hoe zit dat precies?

Home TikTok TikTok privacy, hoe zit dat precies?

Als de TikTok app op je telefoon geinstalleerd is, wees dan bewust welke data deze Chinese app allemaal verzameld! Hieronder een uitleg met betrekking tot de TikTok privacy.

Wat verzamelt TikTok allemaal aan data (ook vermeld in hun eigen privacy policy):

 • Welke apps jij op je telefoon hebt geinstalleerd
 • De berichten welke je in de app uitwisselt
 • Je internet gebruik en zoekgeschiedenis
 • Alle contacten op je telefoon (dus ook van vrienden / kennisen die bv TikTok niet installeren om hun gegevens niet te laten opnemen)
 • Je naam, geboortedatum en telefoonnummer
 • Je locatie houden ze continu bij
 • Het ip adres van je telefoon, maar ook het unieke ID van je telefoon

Bovenstaande is nog niet alles van wat ze allemaal verzamelen. Het verzamelen van deze data gebeurd ook als je de app niet gebruikt, maar wel op je telefoon hebt staan.

Hoe zit de TikTok privacy?

Social en media en privacy zijn volop in elkaar verweven. Ook TikTok heeft met privacy aspecten te maken. Zoals je ziet weet TikTok dus heel veel van de gebruiker, en niet alleen van die gebruiker, maar ook wie de familie is, vrienden zijn (zonder dat hun de app op hun telefoon hebben staan). Ook kunnen ze in kaart brengen waar je welke momenten van de maand bent en bij wie je bent bijvoorbeeld. Bedenk eens wat ze dan allemaal over je weten. En niet alleen vandaag, maar elke dag.. morgen ook.

Ondertussen groeit het aantal gebruikers van TikTok naar 1 miljard. Voor 1 miljard mensen een app maken en kunnen laten werken is heel veel geld nodig. De app zelf is gratis.. Het is simpel, als het product (de app in dit geval) gratis is, ben jij het product (en vaak ook vrienden / familie van je zonder dat ze het weten).

Kenns is macht, en met zoveel kennis over ons hoe en wel wat we dagelijks doorgeven aan dit soort partijen, geven we heel veel macht aan enkele grote partijen.

Denk jij, wat kunnen ze met deze data, en maakt mij het uit want ik gebruik ook al Facebook, Google, Instagram etc., dan is onderstaande misschien een leuke tip waarom privacy juist van levensbelang is:

Wil je toch TikTok blijven gebruiken, wijzig dan de privacy instellingen, zodat het niet iedereen kan meekijken.

De privacy instellingen van TikTok wijzigen

 1. Druk in de app rechtsonder op het icoontje van een profiel
 2. Druk op het tandwiel tekentje bovenin
 3. Scroll naar beneden naar het kopje Privacy
 4. Zet ‘alleen vrienden kunnen direct contact met mij opnemen’ aan
 5. Zet ‘locatiegegevens verbergen’ aan
 6. Zet ‘privé account’ aan
 7. Scroll naar het kopje Accountinstellingen
 8. Klik op Instellingen pushberichten
 9. Zet alle instellingen op ‘Van mensen die ik volg’

Zin om echt helemaal te weten hoe het zit? Pluis dan de TikTok privacy policy door.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere TikTok artikelen