Wat is TikTok? Hoe werkt TikTok? Bijna iedereen heeft wel eens van TikTok gehoord. Dit bekende platform is op dit moment ontzettend populair onder de jongeren. We zien dat de jongere generatie langzaamaan overstapt van Facebook naar TikTok. Mocht je nu nog niet weten wat TikTok is en wat je er eigenlijk mee kunt dan raden wij je aan om snel verder te lezen. In dit artikel laten we je namelijk alles zien wat je moet weten over TikTok. Van de vraag wat is TikTok tot aan liedjes die via het platform bekend zijn geworden, alles komt in dit artikel aan de orde!

Wat is tiktok

Wat is TikTok – wat is het precies?

Laten we maar eens beginnen met de belangrijkste vraag. Wat is TikTok precies? TikTok is een social media app die gebruikers de mogelijkheid biedt om video’s te delen met vrienden, familie of met de hele wereld. In het begin waren het alleen maar korte video’s (6o seconden), maar onlangs hebben ze de limiet verhoogd naar 10 minuten. Net als Vine en Musical.ly kun je met TikTok alle mogelijke soorten delen. De video’s die gedeeld worden op TikTok variëren van grappige video’s tot liedjes video’s met speciale effecten. TikTok wordt vooral veel gebruikt onder jongeren, veel ouderen hebben nog vaak het gevoel ‘wat is TikTok’, terwijl de jongeren nog maar weinig op andere sociale netwerken als bijvoorbeeld Facebook te vinden zijn.

Momenteel is de app beschikbaar in 75 talen. Het platform heeft meer dan 1 miljard actieve gebruikers, dit laat wel zien dat het een ongekend populair platform is.

Net als Musical.ly, is de TikTok app het meest populair onder jongeren tussen de 12 en 16 jaar. Het is op dit moment de meest gedownloade app van de afgelopen 3 jaar. Niet zo raar omdat zoveel jongeren een TikTok account hebben. In de onderstaande grafiek kun je zien dat er ieder kwartaal miljoenen gebruikers bijkomen.

Populair geworden door beroemdheden

Je vraagt je misschien af hoe het kan dat TikTok zo bekend is geworden. De voornaamste reden dat de TikTok app echt populair is geworden onder het grote publiek is het feit dat beroemdheden massaal filmpjes gingen maken. Een van de eerste bekende mensen die gebruik maakte van TikTok was Jimmy Fallon. Ook Jimmy vroeg zich af, “Wat is TikTok”?

Jimmy Fallon’s interesse in de TikTok app begon met een normaal kanaal, maar hij zette dit later om in een betaald partnerschap. In november 2018 startte Jimmy Fallon een “challenge” sectie op zijn show en gebruikte TikTok als platform voor de challenges. Hij drong er bij zijn kijkers op aan om de #TumbleweedChallenge aan te nemen en video’s op TikTok te plaatsen van zichzelf rollend als een tumbleweed. Jimmy deed de uitdaging zelf ook in een poging om deze trend een boost te geven.

De uitdaging ging viraal en er deden al meer dan 8.000 mensen mee binnen een week. De TikTok app heeft naast de samenwerking met Jimmy Fallon meerdere partnerships op haar naam staan. Toen de app in Japan werd gelanceerd, werd de app al gebruikt door bekende sterren als:

  • Kinoshita Yukina
  • Kyary Pamyu Pamyu
  • Watanabe Naomi

In Thailand werkte TikTok samen met social media-beroemdheid Kaykai Salaider en in India met Aashika Bhatia. Deze partnerships zijn een belangrijke tactiek geweest voor de TikTok app om echt te kunnen groeien. De app maakt gebruik van beroemdheden en influencers om te zorgen voor een enorme bekendheid. Deze bekende influencers plaatsen niet alleen content op TikTok, maar promoten TikTok ook op andere social media kanalen. Bijvoorbeeld, in de post hieronder, promoot de Indiase beroemdheid Aashika Bhatia de TikTok app op Instagram.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5M on @indiatiktok ❤️ A huge reason to smile, i feel so freaking happy❤️ 5M isn’t less. @indiatiktok thankyouu so much for existing, thankyouu for supporting, i can never ever forget the love, the support, the things you have given me🙌🏻❤️ You guys gave me Friends which now i call Family 🌹you gave us memories 😭 Can’t thank much.❤️ Lastly can’t forget you @raj.incognito I love you buddy❤️ you are amazing 💕 and ya do meet me after 267384627000000 days for sure haa? 🙂😂 Haha❤️ See ya soon! ❤️ And once again thank you so much for 5M❤️ #Aashikians you guys are love💕🌹 Mwahhhh💕💕 . . . Crop- @fashionstruc ❤️

Een bericht gedeeld door 💕A A S H I K A B H A T I A 💕 (@_aashikabhatia_) op

 

Hoe werkt TikTok – het aanmaken van een TikTok account

Je hebt nu antwoord de vraag ‘wat is TikTok’. Het is vervolgens tijd om te kijken naar de werkwijze achter de TikTok app. Wanneer je de app download, kun je direct de video’s zien die anderen hebben gepost op het kanaal. Je bent alleen nog niet in staat om video’s delen of iets te posten, dit kan pas las je een eigen TikTok account hebt aangemaakt. Klik op het ‘persoon’ icoontje. Van hier uit kun je kiezen om je aan te melden met een e-mail, telefoon of een bestaand Google, Facebook, Twitter of Instagram account. Zodra je een optie hebt geselecteerd wordt er gevraagd om je geboortedatum in te voeren.

Ben je niet oud genoeg dan krijg je het volgende bericht te zien: “Sorry, het lijkt erop dat je niet in aanmerking komt voor TikTok. We laten je hier op deze pagina nog veel meer over zien.

Mocht je trouwens meer te weten willen komen over de privacy dan is het handig om deze pagina even goed door te nemen. Het komt er in principe op neer dat TikTok relatief veilig is om te gebruiken, mits je de juiste instellingen selecteert. Als je niet wilt dat iedereen jouw gegevens kan inzien dan hoeft  dit ook niet. Net als bij Facebook is het mogelijk om dit uit te zetten.

Het bekende TikTok vinkje

Iedereen die al een beetje bekend is met TikTok zal wel eens een keer gezien hebben dat er vinkjes te vinden zijn achter sommige kanalen. Deze vinkjes staan er niet voor niets, het staat namelijk voor een geverifieerd account.

Een geverifieerde badge, in de vorm van een vinkje, betekent dat TikTok heeft bevestigd dat de account toebehoort aan de gebruiker die op het TikTok account verschijnt. Het verschijnt naast de accountnaam van een TikTok gebruiker in de zoekresultaten. Maar ook op het profiel als een zichtbaar blauw vinkje. Sommige gebruikers proberen voor te doen alsof ze geverifieerd zijn. Dit is gemakkelijk te herkennen als een profiel de badge niet onder hun gebruikersnaam heeft staan. Dan staat het vaak ergens in hun bio of dergelijke. Het staat leuk, maar dan is het account niet geverifieerd.

De vinkjes kunnen alleen door TikTok worden gegeven en zullen telkens op dezelfde plaats verschijnen. Dit maakt het dus wat makkelijker om te zien of je te maken hebt met een echt account.

Meer volgers op TikTok krijgen

Wil je via TikTok meer volgers krijgen dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Het belangrijkste is om in te spelen op een bekende trend. De reden dat het niet verstandig is om zoveel iets zelf te verzinnen is dat het echt lastig is om een challenge op poten te zetten. Door in te spelen op een bekende trend of challenge is het mogelijk om te profiteren van het grote publiek, zonder dat je hiervoor zelf al te veel hoeft te doen. Maak altijd gebruik van hashtags als je jouw video bekend wilt laten worden onder het grote publiek. Je kunt altijd een kijkje nemen bij de bekendere influencers en kanalen om te zien hoe zij het doen.

Een andere tip is om een goede beeldkwaliteit te hebben. Neem je video het liefst op met een normale camera en post deze later op het platform. Mensen zitten niet te wachten op een video met een korrelige beeldkwaliteit. Dit geldt ook voor de kwaliteit van de audio, deze moet ook naar behoren zijn. Indien je een liedje gebruikt zal je er altijd voor moeten zorgen dat het liedje helder klinkt en dat er geen sprake is van ruis. Zolang je hier op let en je zorgt voor leuke content zal het ook voor jou mogelijk zijn om binnen no time meer volgers te krijgen op je TikTok kanaal.

Zodra je meer volgers hebt, kun je gaan kijken hoe je geld kunt gaan verdienen met TikTok. Hiervoor zijn verschillende opties, bekijk daarvoor onze 5 tips om geld te verdienen met TikTok.

Een van de unieke gevolgen van TikTok is dat het echt bepaalde trends in de wereld kan zetten. Zoals we al even kort hebben laten zien zijn er op TikTok verschillende challenges te vinden. Deze challenges zien vaak op een bepaald dansje of op een bepaald liedje. Er zijn dan ook echt enkele TikTok liedjes te onderscheiden die hun populariteit voornamelijk te danken hebben aan het platform van TikTok. Een van de bekendste voorbeelden is het liedje Old Town Road van Lil Nas. Zo wat is tiktok

Zonder TikTok was de kans vrij groot dat dit liedje niet zo bekend zou zijn geworden als dat het nu is. Dit geldt ook voor de dansjes. Het dansje van de Backpack Kid is een tijdje enorm bekend geweest op het platform. Ook de TikTok dansjes van Fortnite zijn aardig in populariteit gestegen.

De toekomst van TikTok

De huidige populariteit van de TikTok app is echt verbazingwekkend. Dit betekent natuurlijk nog niet dat het zo bekend zal worden als Instagram en YouTube. Vine was vroeger een zeer populair platform voor het delen van video’s, maar het is nu volledig uit beeld. Wel is het een goed vooruitzicht voor Bytedance dat TikTok meer gebruikers heeft als Instagram. Daarnaast zijn er nog veel meer apps die wel beroemd zijn geworden maar die daarna weer volledig zijn verdwenen.

Om de huidige populariteit te behouden, zal Tik Tok moeten blijven innoveren. Bijvoorbeeld nieuwe manieren moeten vinden om het platform beter te maken. Ook zullen ze het platform marketingvriendelijker moeten maken voor merken die de TikTok app willen begrijpen. Zodat zakelijk gebruik van TikTok beter ingezet kan worden.

Wil je zelf een TikTok account aanmaken? Bekijk hiervoor onze handige uitleg met goed tips inclusief privacy! Door de leuke video’s is TikTok een prima platform om zelf eens te proberen. Waar voorheen het echt de jongere generatie was, zie je nu dat steeds meer “ouderen” ook overstappen.

Het kan natuurlijk ook dat je je TikTok account verwijderen nadat dit artikel gelezen hebt. Niet dat wij dat aanraden vanwege het plezier, maar op basis van privacy is het te begrijpen.

Nu weet je wat TikTok is :)

Next step: Beginnen met TikTok

 

 

Wat je misschien ook interessant vind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang updates* over nieuwe opties op social media platformen

*maximaal 1 keer per maand

Je gaat akkoord met onze Privacy Policy.