Twitter

Wat is Twitter

Home Twitter Wat is Twitter

Waarschijnlijk weten de meeste mensen wel van het bestaan van Twitter, maar hebben geen idee wat het precies is of wat je ermee kunt doen. En misschien willen ze er wel mee beginnen, maar voelt het een beetje onwennig om te starten. Laat je niet overweldigen door Twitter. Het is gemakkelijk, het is leuk en het is gratis. Maar wat is Twitter?

Wat is Twitter? 

Overal zijn mensen aan het Twitteren. Maar wat is Twitter of Twitteren eigenlijk? Twitter is een gratis sociaal netwerk die de manier waar je op een razendsnelle manier met elkaar kunt communiceren. Met Twitter kun je microblogs maken of ‘tweets’. Dit zijn op tekst gebaseerde berichten van maximaal 140 tekens lang. Deze tweets stuur je naar de Twitter-website via de app op een mobiele telefoon of vanaf een computer. Dat heet dan weer Twitteren. Je vrienden of volgers kunnen deze berichten vervolgen ontvangen in hun Twitter feed en lezen.

Hoe is Twitter ontstaan?

In 2006 had Jack Dorsey, medeoprichter van Twitter, een idee. Hij wilde communicatieplatform creëren gebaseerd op de snelheid waarmee je sms’t. Zo kon je snel vrienden op de hoogte konden houden door je status bij te werken. Samen met Evan Williams werkte Jack Dorsey het idee verder uit en op 21 maart 2006 stuurde Jack de eerste tweet, die luidde: “Ik heb net mijn twttr opgezet.” Twitter begon als een sms-gebaseerd platform, dus de limiet van 140 tekens was aanvankelijk gewoon een noodzaak. Toen Twitter echter uitgroeide tot een web platform, behielden ze de limiet omdat het platform het doel heeft om snel te scannen content te creëren in een wereld waarin alles om onze aandacht schreeuwt.

Twitter zag een explosieve groei tijdens de South By Southwest conferentie in 2007, waarbij meer dan 60.000 tweets werden verzonden. Het Twitter-team profiteerde van de conferentie om hun gebruikersbestand te laten groeien en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste social media platformen.

Mensen met elkaar in contact brengen en informatie verspreiden

Twitter wil graag mensen met elkaar in contact te brengen en mensen in staat te stellen hun gedachten te delen met een groot publiek. Twitter heeft ook als doel om snel informatie te verspreiden. Soms is dat nieuws en serieuze informatie zoals wanneer Iraanse demonstranten Twitter gebruikten om protestmarsen te organiseren. En soms is het wat minder serieus, zoals Kim Kardashian’s gedachten over make-up.

Hoe kun je Twitter gebruiken?

Er zijn talloze manieren om deze snelle realtime berichtentoepassing te gebruiken. Sommige Twitteraars zien dit platform als een manier om eenvoudig hun ‘status’ aan vrienden te rapporteren, anderen gebruiken het om interessante links of afbeeldingen te posten, weer anderen gebruiken het om discussies met elkaar te voeren. Bedrijven gebruiken het als een slimme marketingtool om de naamsbekendheid te vergroten en hun publiek met inventieve Twittercampagnes te verrassen.

Next step: Twitteraccount aanmaken

Twitter stelt gebruikers in staat om persoonlijke verhalen te ontdekken, het nieuws te volgen, live verslaggeving van evenementen te doen, mensen of bedrijven te volgen die interessante content plaatsen of gewoon ongedwongen te twitteren met vrienden.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere Twitter artikelen