WhatsApp

Meta kondigt nieuwe functie aan: ‘Whatsapp kanalen’

Home WhatsApp Meta kondigt nieuwe functie aan: ‘Whatsapp kanalen’

WhatsApp, de onbetwiste reus van de instant messaging-wereld, zet een nieuwe stap in de toekomst van digitale communicatie met de lancering van een nieuwe functie genaamd ‘Kanalen’. Dit initiatief, afkomstig van moederbedrijf Meta, belooft gebruikers een naadloze en beveiligde manier te bieden om op de hoogte te blijven van belangrijke updates van hun favoriete mensen en organisaties.

Updates Tabblad: De nieuwe gast in de WhatsApp-familie

In een poging om Kanalen en de reeds bestaande chatfuncties te scheiden, is er een nieuw tabblad gelanceerd onder de naam ‘Updates’. Dit tabblad, dat naast je geliefde chatgesprekken verschijnt, geeft toegang tot zowel Status als de Kanalen die je volgt. Een one-stop-shop voor al je updates en berichten.

Kanalen: WhatsApp’s nieuwste paradepaardje

Met Kanalen wordt berichten naar een hoger niveau getild. Beheerders krijgen de mogelijkheid om tekst, foto’s, video’s, stickers en zelfs polls te verzenden. Maar het gaat niet alleen om het verzenden van berichten. Om je een handje te helpen bij het kiezen van de juiste kanalen, is er een speciaal ontwikkelde directory waarin je kunt grasduinen, op zoek naar je favoriete sportteams, hobbyclubs, lokale nieuwsbronnen en nog veel meer.

Veiligheid eerst: De nieuwe belofte van WhatsApp

Wat Kanalen onderscheidt van andere uitzendplatforms, is de toewijding aan privacy. Meta is vastbesloten om met WhatsApp de veiligste uitzenddienst te bieden. Zo worden bijvoorbeeld het telefoonnummer en de profielfoto van de beheerder niet weergegeven aan de volgers van een kanaal. En als volger hoef je je geen zorgen te maken over je privacy: je telefoonnummer blijft verborgen voor zowel de beheerder als de andere volgers.

Beperkte houdbaarheid en uitgebreide controle

Net als het bekende ‘Stories’-concept op sociale media, houden Kanaal-updates ook niet eeuwig stand. De geschiedenis van een kanaal blijft slechts 30 dagen op de servers staan, en er wordt nagedacht over methoden om updates nog sneller van volgersapparaten te laten verdwijnen. Daarnaast krijgen beheerders de mogelijkheid om screenshots en het doorsturen van berichten te blokkeren, en kunnen ze kiezen wie hun kanaal kan volgen en of hun kanaal in de directory te vinden is.

Whatsapp channels

De eerste stappen: Testen in Colombia en Singapore

Meta is van plan om Kanalen voor het eerst uit te testen in Colombia en Singapore, waar het zal samenwerken met toonaangevende figuren en geselecteerde organisaties. Deze samenwerkingen zullen helpen bij het verfijnen van de functie en het aanpassen aan de behoeften van de gebruikers.

WhatsApp blijft trouw aan zijn roots

Hoewel de toevoeging van Kanalen een spannende nieuwe functie is, bevestigt Meta dat de kern van WhatsApp – de privéberichten tussen vrienden, familie en communities – ongewijzigd blijft. Het toevoegen van Kanalen is een antwoord op een langdurige vraag van gebruikers, maar verandert niets aan de hoofddoelstelling van WhatsApp.

Kanalen: Een lanceerplatform voor ondernemers

Meta ziet een toekomst waarin Kanalenbeheerders niet alleen berichten kunnen verzenden, maar ook hun kanalen kunnen inzetten om een bedrijf op te bouwen. Door de groeiende betalingsdiensten van WhatsApp te benutten en de mogelijkheid om kanalen in de directory te promoten, biedt Kanalen een veelbelovende kans voor ondernemers om hun bekendheid en invloed te vergroten.

Encryptie voor selecte doelgroepen

Terwijl Meta de privacy hoog in het vaandel heeft staan, wordt er ook erkend dat er situaties zijn waarin end-to-end versleuteling voor bepaalde doelgroepen logisch kan zijn. Bijvoorbeeld voor non-profit- of gezondheidsorganisaties die een vertrouwelijke communicatielijn nodig hebben. Dit wordt momenteel als een toekomstige optie onderzocht.

Conclusie

Met de introductie van Kanalen markeert WhatsApp een belangrijke mijlpaal in zijn evolutie. De nieuwe functie, gericht op het aanbieden van een privé, betrouwbare en gebruiksvriendelijke uitzendtool, zet de toon voor hoe digitale communicatie zich in de nabije toekomst kan ontwikkelen. Het blijft afwachten hoe gebruikers wereldwijd deze nieuwe mogelijkheid zullen omarmen en benutten. Eén ding is zeker: met deze nieuwe stap blijft WhatsApp een belangrijke speler op het wereldwijde communicatiespeelveld.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere WhatsApp artikelen