YouTube

Wat is Youtube?

Home YouTube Wat is Youtube?

Als je ooit een video online hebt bekeken, is de kans groot dat het een YouTube-video was. Alhoewel me steeds minder tv kijken, wordt het kijken van online video’s steeds populairder. Er zijn tegenwoordig redelijk wat online videokanalen, maar YouTube is onbetwist het grootste platform voor dit soort online filmpjes. En het leuke van YouTube is dat je niet alleen video’s van anderen kunt bekijken, je kunt ook een eigen kanaal beginnen en zelf video’s uploaden zodat ze bekeken kunnen worden.

Wat is YouTube eigenlijk?

YouTube is een gratis platform voor het delen van video’s. Je kunt hier video’s die je gemaakt hebt uploaden om met anderen te delen. Ook kun je gemakkelijk online geplaatste video’s zoeken en bekijken. Vrijwel alle soorten en genres video’s worden op de site gepost, van sportongevallen tot zelfgemaakte muziekvideo’s, dus er zit altijd wel iets tussen wat je leuk vindt om te kijken.

Hoe is YouTube ontstaan?

YouTube werd opgericht in 2005 door drie ex PayPal werknemers: Chad Hurley, Steve Chen, en Jawed Karim. Het oorspronkelijke idee achter YouTube was om een op video’s gebaseerde datingsite te beginnen. YouTube ontpopte zich echter tot een populair platform om allerlei soorten video’s te delen. Het platform is inmiddels uitgegroeid tot één van de meest populaire sites op het internet. De bezoekers bekijken gemiddeld elke maand samen ongeveer 6 miljard uur aan video’s. Er zijn video’s genoeg, want er wordt gemiddeld per minuut zo’n 300 uur aan video op YouTube gepost. En er is voor iedereen wel wat te zien, want je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft het wel gefilmd en geüpload.

Waarvoor kun je YouTube voor gebruiken?

De meeste mensen gebruiken YouTube voor amusement doeleinden. Je kunt uren zoet zijn met het kijken van filmpjes. Naast dat mensen YouTube video’s bekijken ter ontspanning wordt YouTube ook gebruikt om te leren hoe iets gedaan moet worden, bijvoorbeeld door video tutorials te bekijken. Je kunt YouTube gebruiken om op de hoogte te blijven van het nieuws, opinies en politiek of om nieuwe muziek te ontdekken. Veel mensen gebruiken het platform ook als zoekmachine, en is na Google ook de tweede search engine die wordt gebruikt. Je kunt eenvoudig in het zoekveld bovenaan de pagina een zoekwoord of zoekterm invullen, en YouTube laat je een lijst met gerelateerde zoekresultaten zien.

Wie gebruiken YouTube?

Iedereen met toegang tot een computer of mobiel apparaat en een internetverbinding kan YouTube filmpjes bekijken en delen. YouTube is voor iedereen, of je nu een amateur bent op zoek is naar een creatieve uitlaatklep of een bedrijf met een groot budget voor een video advertentiecampagne.

De meeste video’s op YouTube zijn gemaakt door amateurs, maar sommige professionele filmmakers en bedrijven gebruiken het platform ook om hun werk te delen en te gebruiken als online portfolio. Er zijn meerdere voorbeelden te noemen waarin nieuwe talenten werden ontdekt door middel van eenvoudige video’s, Een van de meest opvallende van deze YouTube talenten is waarschijnlijk de tienerpopster Justin Bieber.

About the Author

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Tomas van der Laan

Thomas heeft een scherpe blik op de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van social media en daarmee Thomas zich in korte tijd gevestigd als een autoriteit binnen zijn vakgebied.

Andere YouTube artikelen